Burenhulp in tijden van Corona

“De saamhorigheid in coronatijd is ongelofelijk groot”

Tijdens de coronacrisis in het voorjaar van 2020, konden veel mensen wel wat hulp gebruiken. Vooral ouderen, die zich eenzaam voelden of extra zorg nodig hadden. De Talentenbanken van Accent op Ieders Talent werden gemobiliseerd en koppelden wijkbewoners aan buren die om hulp verlegen zaten. Met succes. “De bewoners verdienen een groot compliment.”

In vijf wijken in Valkenswaard en Dommelen is het wijkprogramma Accent op Ieders Talent actief. Dit is een burenhulpprogramma waarvan een wijkcommissie of wijkraad eigenaar is. Onderdeel is de Talentenbank, die buren bij elkaar brengt: de ene buurtbewoner is ergens goed in en zet dat talent in om een andere buur te helpen. Dat gaat om allerlei klusjes: van de tuin bijhouden tot boodschappen doen. “Toen de coronacrisis in maart uitbrak, vroeg de gemeente ons om de burenhulp in Valkenswaard en Dommelen te bundelen”, vertelt Lieneke Verspaandonk, programma-eigenaar van Accent op Ieders Talent. “Op één plek kwam alle vraag en aanbod in de gemeente bij elkaar. Zo konden we hulp efficiënt inzetten.”

Een sterk netwerk
De afgelopen jaren vulden de Talentenbanken zich met bewoners die hun buren graag willen helpen. In de wijken was dan ook al een sterk netwerk beschikbaar. “Woningbelang zette een bellijst op en belde alle huurders van tachtig jaar en ouder”, zegt Lieneke. “Gewoon om te horen hoe het ging en of ze hulp nodig hadden. Bleek dat zo te zijn, dan zochten wij in de Talentenbank naar iemand die de hulp kon bieden. Onze wijkondersteuners belden rond om nog meer buurtbewoners te werven. Dat was geen probleem. Hulp vragen vinden veel mensen moeilijk, maar hulp aanbieden doen ze graag. Er zijn heel wat wijkbewoners in actie gekomen voor hun buren.”

Professioneel zorgverlener
Het bleek al snel dat door corona de druk op de zorg erg groot was. Niet alle zorg kon meer bij mensen thuis geleverd worden. “Daarom schakelden we Bart Rijkers van Quality Time in”, zegt Lieneke. “Hij is professioneel zorgverlener en ging bij mensen langs om te kijken wat ze nodig hadden. Gekleed in alle beschermingsmiddelen en zo coronaproof mogelijk.” Bart: “Ik bood de zorg die nodig was en ik keek wat de bewoners nog meer kon gebruiken. Soms moest ik extra zorg regelen via de gemeente, soms was hulp van buurtbewoners nodig. Lieneke zocht dan snel de juiste mensen bij de vraag. Het was echt maatwerk.” 

Mooie verhalen
Bart hielp tijdens de coronatijd tientallen mensen, maar een mevrouw van 96 jaar bleef hem het meeste bij. “Ze kwam net uit het ziekenhuis en haar twee zoons moesten de zorg overnemen”, vertelt hij. “Ik leerde hen wat ze moesten weten en Lieneke regelde buurtbewoners die het eten wilden verzorgen. Zo kon de dame zich alsnog thuis redden. Tijdens de eerste golf waren er zoveel mooie initiatieven. Bewoners die liters soep maakten en die rondbrachten in de wijk, een meneer die met een orgel langs de huizen reed om voor plezier te zorgen. Mensen die puzzels en tijdschriften uitwisselden. Die saamhorigheid was, ondanks de vaak ook schrijnende verhalen, hartverwarmend om te ervaren.”  

Voor meer informatie
Wilt u hulp inschakelen via Accent op Ieders Talent of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met uw wijkcommissie. Websites met contactgegevens van de wijkcommissies zijn hier te vinden. Heeft u andere hulpvragen die te maken hebben met corona? Bel dan Woningbelang op tel. (040) 208 38 38 of mail de HBVV op info@hbvvalkenswaard.nl. U kunt ook terecht bij het Steunpunt Coronazorgen.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten