Buurtmakers in De Molensteen

“Samen maken we er een fijne wijk van”

Elke buurtbewoner is een buurtmaker, iemand die ervoor zorgt dat het fijn wonen is in de wijk. Dat zit al in kleine dingen: van af en toe een buurtgenoot helpen tot het schoonhouden van achterpaden. Aan De Molensteen/Boomvalk in Valkenswaard nodigde Woningbelang de bewoners uit om ‘buurtmakers’ te worden en samen te zorgen voor een leefbare en veilige wijk. 

Onderzoek wijst uit dat wijken fijner en veiliger zijn als buurtbewoners elkaar kennen. “Daarom organiseerden we vorig jaar een bijeenkomst voor de bewoners van De Molensteen/Boomvalk”, zegt Marga Wiegertjes, woonconsulent Leefbaarheid bij Woningbelang. “Dat was een kans voor de nieuwe buren om kennis te maken en hen te vragen om buurtmaker te worden. Buurtmakers zijn bewoners die zich inzetten voor een fijne wijk. Je bent bijvoorbeeld een buurtmaker als je buren helpt, de wijk netjes houdt en respect toont voor je buurtgenoten.”

Begrip tonen voor elkaar
Woningbelang wil graag dat bewoners zelf zorgen dat het fijn wonen is in de buurt. Begrip voor elkaar hebben en goed communiceren zijn daarbij heel belangrijk. Marga: “Tijdens de bijeenkomst zeiden bewoners bijvoorbeeld dat ze hondenpoep in de wijk een nachtmerrie zouden vinden. Toen vertelde een buurvrouw over haar bejaarde hond. Hij poept of plast wel eens op het pleintje, omdat hij het niet lang genoeg op kan houden. Dat zorgde voor begrip bij haar buren: zij begrijpen dat de hond er niets aan kan doen én weten dat zijn baasje de poep meteen opruimt.”

Fijn als je elkaar kent
Martijn Arends is één van de bewoners van de Boomvalk. “In de wijk in Dommelen waar ik hiervoor tien jaar woonde, kende iedereen elkaar”, zegt hij. “Dat geeft een fijn en vertrouwd gevoel. Je kunt bij je buren aankloppen als het nodig is. In de Boomvalk zijn we allemaal nieuw. Het is heel leuk om er dan samen opnieuw iets van te gaan maken. Daarom vind ik het belangrijk om een buurtmaker te zijn.”

Goede communicatie
De nieuwe bewoners van Boomvalk maakten vorig jaar een groeps-app voor de straat. “De app is niet bedoeld voor geintjes, maar voor zaken die de hele straat aangaan”, zegt Martijn. “We stellen elkaar vragen en helpen elkaar verder. We hebben bijvoorbeeld wel eens dezelfde vragen over de apparatuur in onze duurzame huizen. We delen ook wat er speelt in de straat. Zo legden buren vorig jaar samen een tuin aan en daardoor wisten we wanneer de vrachtwagen zou komen die misschien voor herrie zou zorgen. Als je dat van tevoren weet, ontstaan er minder onderlinge irritaties.” 

Elkaar opzoeken
Woningbelang kan bewoners ondersteunen bij ideeën om hun wijk te verbeteren. De bewoners van De Molensteen/Boomvalk vroegen bijvoorbeeld of er bankjes en bomen geplaatst konden worden op het plein in de Boomvalk. Woningbelang en de gemeente zorgden dat die er kwamen. Martijn: “In het voorjaar gaan we elkaar als buurtgenoten weer meer opzoeken. Een buurtfeest organiseren, meer bewoners betrekken: er zijn allerlei mogelijkheden. Ik kan iedereen aanraden om zijn buren te leren kennen. Dat zorgt voor een vertrouwde sfeer in de wijk.”

Heeft u een idee voor de buurt?
Heeft u een idee dat uw buurt mooier maakt, maar wat u niet alleen kunt organiseren? Neem dan contact op met de woonconsulent van uw wijk. Samen bekijken we wat er mogelijk is. De woonconsulent voor uw buurt vindt u hier.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten