Hoe maakten we woningen energiezuiniger in 2018?

Veel duurzaamheidsverbeteringen in 2018

Bij Woningbelang vinden we het belangrijk om rekening te houden met de aarde. Zodat onze kinderen hier in de toekomst ook nog prettig kunnen wonen. Daarom werken we aan duurzaamheid en energiebesparing. Goed voor het milieu én het levert huurders meer wooncomfort én lagere woonlasten op.

Stap voor stap maken we onze woningen energiezuiniger
In 2018 hebben we veel energiebesparende maatregelen uitgevoerd:

  • We hebben 220 cv-ketels vervangen door zuinigere HR107 ketels.
  • Er is dakisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas aangebracht bij circa 114 woningen.
  • Op 118 woningen zijn in totaal 1.107 zonnepanelen geplaatst. Deze hebben ruim 130.000 kWh opgewekt.
  • In al onze appartementencomplexen hebben we in de algemene ruimtes de verlichting vervangen door LED-verlichting. Er zijn 1.825 nieuwe LED armaturen geplaatst. In januari 2019 was het elektriciteitsverbruik al met ongeveer 126.750kWh (ruim 29%) gedaald terwijl de LED-verlichting er toen nog geen jaar in zat.


Alle nieuwe woningen die we bouwen zijn gasloos en energieneutraal
De 15 woningen die we in 2018 hebben opgeleverd op de locaties Terlo en Eijkereind in Bergeijk zijn energieneutraal. Dat betekent dat de woningen zelf de energie opwekken die de bewoners nodig hebben. Daarnaast zijn de wanden, vloeren en het dak extra goed geïsoleerd en lucht- en kierdicht. Dat is heel comfortabel en daardoor gaat geen energie verloren. Dat betekent dat bewoners geen of zeer lage energiekosten hebben. Ook hebben deze woningen geen gasaansluiting meer. De woning wordt elektrisch verwarmd en bewoners koken elektrisch.

De opgeleverde woningen Terlo Bergeijk

Energieneutrale, gasloze woningen op de locatie Terlo in Bergeijk

Gedrag van bewoners is belangrijk

Maarten Meulepas is manager Vastgoedbeheer bij Woningbelang: ‘Naast het energiezuiniger maken van woningen is ook het gedrag van bewoners ontzettend belangrijk als we energie willen besparen. Er zijn genoeg voorbeelden van slecht geïsoleerde woningen met een lage energierekening en andersom. Natuurlijk is het belangrijk dat wij woningen steeds energiezuiniger maken. Maar in de praktijk blijkt dat het niet automatisch betekent dat bewoners ook veel energie besparen. Als we bereiken dat de woningen steeds beter geïsoleerd worden én dat bewoners steeds beter opletten op het energieverbruik kunnen we samen een prachtig resultaat behalen. Daarom werken we ook aan bewustwording bij huurders.’  Maarten Meulepas, manager Vastgoedbeheer bij Woningbelang.


Handige tips om je verbruik te verlagen

Fred Fens van de Huurdersbelangenvereniging is opgeleid tot energiecoach: ‘Mensen kunnen met kleine aanpassingen in hun gedrag zelf zorgen voor een lagere energierekening. Ik ben er om huurders daarbij te helpen. Ik kom thuis langs en geef gratis advies over hoe je energie kunt besparen. Samen met de bewoners kijk ik waar winst te halen is. Zetten ze hun apparaten uit of stand-by? Hebben ze energiezuinige apparaten in huis? Zijn er lampen die ze kunnen vervangen door LED? Ik geef tips en bewoners kunnen hun vragen aan mij stellen.’ Bent u nieuwsgierig hoe u zuiniger met energie kunt omgaan? Kijk voor de contactgegevens van energiecoach Fred Fens op www.hbvvalkenswaard.nl.

Fred Fens, energiecoach
terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten