Verbod op asbestdaken

Vanaf 2024 geldt een verbod op asbestdaken (golfplaten)

Dat betekent dat er in 2024 geen asbestdaken meer mogen zijn in Nederland. Tot 1994 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal, bijvoorbeeld in golfplaten. Die komen nog veel voor. Dus beginnen we op tijd met verwijderen. Het kan zijn dat u ook zelf aan de slag moet!

Waarom worden asbestdaken verboden?

Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid.

Zijn asbestdaken van Woningbelang?

Dan vervangen wij ze vóór 2024. Elk jaar pakken we een deel van ons bezit aan. Zodat we op tijd alle golfplaten daken hebben vervangen door nieuwe daken zonder asbest.

Is een asbestdak van een bewoner?

Bijvoorbeeld omdat u een afdak met golfplaten zelf heeft gezet? Dan bent u verplicht deze op tijd zelf te verwijderen.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Het verbod geldt voor asbestdaken in contact met buitenlucht. Het geldt niet voor dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. En ook niet voor boeidelen, dakgoten en gevelpanelen. Vaak is het wel praktisch om dit meteen mee nemen als u uw asbestdak toch verwijdert.
  • Is een asbestdak in slechte toestand of beschadigd? Dan kan de gemeente nu al eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen. Beschadigde daken mogen niet tot 2024 blijven liggen.
  • Als wij een dak tegenkomen waarvan wij verwachten dat er asbest in zit, dan maken wij de bewoner daarop attent. Ook lichten we de gemeente in.
  • Soms mag u een asbestdak zelf verwijderen. Daarvoor gelden strenge regels. Informeer bij de gemeente onder welke voorwaarden dit mag. In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het asbestdak verwijderen.
  • Gaat u asbest verwijderen? Dan moet u dat altijd melden bij de gemeente.

Heeft u vragen of opmerkingen over asbest?

Bel dan gerust met onze afdeling Vastgoedbeheer via (040) 208 38 38.

Asbestdaken zijn verboden vanaf 2024.

Voorbeeld van een asbestdak.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten