Het onderhoud van achterpaden

Beheerder achterpadverlichting Thijs Merz:

“Ik draag een steentje bij aan een veiligere wijk”

Woningbelang vindt het belangrijk dat de achter- en tussenpaden in de woonwijken goed verlicht zijn. Elke wijk heeft daarom een beheerder achterpadverlichting, een huurder die zorgt dat kapotte lampen in de achterpaden gemaakt worden. Thijs Merz doet dat met veel plezier voor de Hertogenwijk in Valkenswaard.

Achterpadbeheerder Thijs Merz vervangt kapotte lampen.

Thijs Merz is sinds 2011 huurder bij Woningbelang en eind 2012 werd hij beheerder achterpadverlichting. “In mijn achterpad was een lamp kapot”, zegt hij. “Toen ik de toenmalige beheerder belde, hoorde ik dat hij ermee ging stoppen. Ik bood meteen aan om zijn taak over te nemen. Het leek me leuk om dit als vrijwilligerswerk te doen. Het kost niet veel tijd, maar je kunt jezelf toch nuttig maken.”

De wijk controleren

Thijs is verantwoordelijk voor de verlichting van de achterpaden in de hele Hertogenwijk, in totaal 34 lampen. Huurders kunnen hem bellen als de verlichting kapot is. Thijs vervangt de lamp dan uiterlijk de volgende avond. “Dat moet snel gebeuren”, zegt Thijs. “Achterpaden zijn soms pikdonker en dat kan bewoners een onveilig gevoel geven. Ik krijg gemiddeld eens per maand een melding. Als ik een lamp gemaakt heb, loop ik meteen een rondje door de omliggende straten om te kijken of de rest het nog doet. Af en toe fiets ik via een vaste route door alle achterpaden, om te controleren of alles in orde is.”

Veilige wijk

In 99% van de gevallen hoeft Thijs alleen de lamp te vervangen, maar soms is er meer kapot. Dan schakelt hij de technische dienst van Woningbelang in. “Zij zorgen dan dat het snel gemaakt wordt”, zegt Thijs. “We kijken ook verder dan alleen een kapotte lamp. Een paar jaar geleden zag ik bijvoorbeeld dat er veel ruimte zat tussen twee lampen, waardoor een stuk achterpad te donker bleef. Toen is er een extra lamp geïnstalleerd. Met dit werk draag ik mijn steentje bij aan de veiligheid in de wijk en dat is een fijn gevoel.”
 

Het onderhoud van de achterpaden

Woningbelang en huurders zijn samen verantwoordelijk voor het netjes houden van de achterpaden. Woningbelang onderhoudt de bestrating, huurders moeten zorgen dat de paden schoon blijven. Staat er onkruid in uw achtergang of ligt er zwerfvuil? Ruim het dan zelf op of spreek uw buren erop aan. Samen een opruimactie organiseren kan ook een mooie oplossing zijn.


 

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten