Nieuwe directeur Maarten Meulepas

Maarten Meulepas is de nieuwe directeur-bestuurder van Woningbelang

“Zorgen dat iedereen een goede woning heeft: daar ga ik vol voor” 

Sinds de zomer van 2020 heeft Woningbelang een nieuwe directeur-bestuurder. Maarten Meulepas (43) nam het stokje over van Rob Möhlmann. Maarten werkt al vijftien jaar bij Woningbelang en kent de organisatie door en door. Hij heeft zin in de flinke klus die hem wacht. “We staan voor meer uitdagingen dan ooit.”

Maarten Meulepas begon zijn loopbaan bij financiële dienstverlener Deloitte. Als interim-adviseur maakte hij kennis met de woningbouwsector en de branche sprak hem meteen aan. “Ik mocht er volop interessante berekeningen maken”, vertelt Maarten. “Bijvoorbeeld voor nieuwbouwprojecten: wat kon de corporatie wel betalen en wat niet? Ik zag dat corporaties hun verdiende geld gebruikten voor maatschappelijke doelen. Het geld kwam uiteindelijk weer bij de huurder terecht, bijvoorbeeld doordat de huren laag konden blijven. Dat vond ik veel betekenisvoller dan winst uitkeren aan aandeelhouders.”

Nieuwe uitdagingen
Via Deloitte werkte Maarten tijdelijk bij Woningbelang. Zijn voorganger Rob Möhlmann bood hem een vaste baan aan en Maarten besloot dat aanbod aan te nemen. “Voor een jaartje, dacht ik”, zegt hij lachend. “Zo kon ik eens aan de andere kant van de tafel zitten en daarna weer verder kijken. Tegen mijn verwachtingen in werd dat jaartje vijftien jaar. Ik begon als stafmedewerker Planning en Control en kreeg er steeds nieuwe uitdagingen bij. Leiding geven, meedenken over strategische vraagstukken, vastgoedbeheer en nieuwbouwprojecten realiseren. Het verveelde nooit. Toen Rob wegging, was ik ruim vier jaar manager Vastgoed. Ik besloot te solliciteren naar de functie van directeur-bestuurder, omdat we in een woelige tijd leven. Juist nu wil ik met Woningbelang het verschil blijven maken voor huurders.” 

Schaken
Woningcorporaties hebben nog nooit voor zulke grote uitdagingen gestaan als nu. Ze moeten veel geld afdragen aan Den Haag. De sector heeft dus steeds minder geld, terwijl er veel moet gebeuren. “We werken aan vier grote thema’s”, zegt Maarten. “Nederland heeft maar liefst 300.000 woningen te weinig, dus we moeten veel bouwen. Momenteel hebben we circa tien nieuwbouwprojecten in de pijplijn en werken we aan het overnemen van bestaande huurwoningen. De woningen moeten bovendien betaalbaar blijven, want we willen de huur zo laag mogelijk houden. Het verduurzamen van alle woningen is ook een belangrijk doel. Tot slot werken we aan leefbare wijken, terwijl de verschillen tussen mensen steeds groter worden. Het is schaken op een bewegend bord. Ik zie het als een uitdaging om met onze beperkte middelen zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Ik gun iedereen een goede woning en daar ga ik vol voor. Samen met alle collega’s, onze samenwerkingspartners en huurders, want deze grote klussen kunnen we niet alleen klaren.”

Elke dag beter
Dat Maarten al zo lang bij Woningbelang werkt, komt niet alleen doordat hij van betekenis wil zijn voor mensen. Woningbelang zelf vindt hij ook een pareltje. “Onze medewerkers willen het oprecht elke dag beter doen voor de huurders”, zegt hij. “Dat zit in simpele dingen: zorgen dat we bereikbaar zijn, dat we vragen direct beantwoorden en reparaties meteen uitvoeren. Onze afspraken nakomen en duidelijk zijn: daar zijn we goed in en daarin willen we elke dag beter worden.” 

Verstandig omgaan met geld
Om te zorgen dat Woningbelang haar doelen waar kan maken, is het belangrijk dat de organisatie financieel gezond blijft. Maarten is dan ook kritisch op de financiën. “Een voorbeeldje: we wilden graag elektrische auto’s aanschaffen. Duurzaam, maar ook erg duur. Na een avondje speuren vond ik twee tweedehands auto’s voor de helft van het geld. Dan ben ik echt trots. Elke euro moeten we verstandig uitgeven. Want elke besparing draagt bij aan het laag houden van de huurprijzen. Bij elke stap die we zetten, bekijk ik hoe we daar het maximale rendement uit kunnen halen. De middelen zijn beperkt, maar ik kijk vooral naar wat wél kan.”

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten