Onderzoek toont aan: ‘Woningcorporaties hebben onvoldoende geld voor al hun opgaven’

Woningcorporaties willen dat iedereen in Nederland in een goed en betaalbaar huis woont.

In een fijne en veilige wijk. Daar staan we voor. Maar onze inzet staat onder druk. Als er niets verandert, kunnen corporaties binnen 10 jaar hun opgaven niet meer vervullen. Dat mag in Nederland niet gebeuren. Daarom geven corporaties een belangrijk signaal af aan de politiek: stop de verhuurderheffing zodat wij kunnen doen wat nodig is voor de huurders en woningzoekenden in Nederland.

Onderzoek: te weinig geld beschikbaar voor alle opgaven

Genoeg betaalbare woningen bijbouwen, zorgen dat wijken niet achteruitgaan, onze huizen verduurzamen. Allemaal hard nodig en daar zijn wij voor. Maar binnen enkele jaren hebben corporaties niet meer voldoende geld om aan al deze opgaven te kunnen voldoen. De ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken hebben in samenwerking met Aedes, de koepelorganisatie voor woningcorporaties, onderzoek laten uitvoeren. Uit dat onderzoek blijkt dat woningcorporaties in de nabije toekomst onvoldoende financiële middelen hebben. Daardoor kunnen er onvoldoende woningen worden gebouwd en is er te weinig geld om te investeren in leefbare wijken en duurzaamheid.

Stop de verhuurderheffing

Woningcorporaties moeten steeds meer belastingen afdragen. De verhuurderheffing heeft onze sociale huursector inmiddels 10 miljard euro gekost sinds 2013. En dat terwijl de opgave groeit: er is een groot woningtekort. De druk op de wijken wordt groter. We willen én moeten sneller verduurzamen. Ondertussen stijgen onze lasten harder dan onze opbrengsten. Dat gaat niet samen. Het wordt tijd dat de politiek keuzes gaat maken die ons in staat stellen te doen wat nodig is voor de huurders en woningzoekenden in Nederland.  Zodat iedereen in Nederland goed en betaalbaar kan wonen. Wonen in Nederland doen we samen!

Lees hier de volledige resultaten uit het onderzoek van de 3 ministeries BZK, Financiën en Economische Zaken en Aedes.

Bekijk hier de infographic met de resultaten van het onderzoek ‘Opgave en Middelen’.

 

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten