Opnieuw goede prestatieafspraken met woningcorporaties in Bergeijk

Het verduurzamen van bestaande woningen, het bouwen van nieuwe woningen en zorgen voor leefbare wijken: dat is de kern van de prestatieafspraken met de gemeente Bergeijk.

Het verduurzamen van bestaande woningen, het bouwen van nieuwe woningen en zorgen voor leefbare wijken: dat is de kern van de prestatieafspraken die de gemeente Bergeijk, samen met andere Kempengemeenten, gesloten heeft met de woningcorporaties Woningbelang, De Zaligheden en Wooninc. 

Duurzame en energiezuinige woningen
In de prestatieafspraken is vastgelegd dat er in de Kempengemeenten voldoende goede, betaalbare en duurzame sociale huurwoningen zijn. Zo moet de sociale woningvoorraad in alle gemeenten minimaal energielabel B hebben. Ook kijken de partijen naar mogelijkheden om (delen van) wijken gasloos te maken. 

Moderne nieuwbouw
In alle Kempengemeenten komen er ook woningen bij. In Riethoven, de Weebosch en de kern Bergeijk zijn er al diverse concrete woningbouwprojecten van de corporaties. Zo bouwt Woningbelang onder andere 14 sociale huurwoningen op Terlo. In het project Hooge Berkt II in Bergeijk komen ruim 50 woningen van Woningbelang. Wooninc. bouwt 6 woningen op Kapelledries II in de Weebosch en De Zaligheden gaan nieuwe woningen bouwen in het project Achter De Sleutel in Riethoven. Nieuwbouw bestaat niet alleen uit de traditionele eengezinswoningen maar uit een gezonde mix van verschillende bouwvormen: van microwoningen voor eenpersoonshuishoudens tot woningen voor starters, senioren en gezinnen. 

Overname Vestia-woningen
Met Vestia zijn geen prestatieafspraken gemaakt. De Vestia-woningen gaan begin 2022 over naar Woningbelang en De Zaligheden. In Bergeijk en de Weebosch neemt Woningbelang 359 woningen over. De Zaligheden krijgt er in Luyskgestel 86 woningen bij. Een gedeelte van deze woningen zullen op termijn verkocht worden, bijvoorbeeld aan de huidige bewoner of als kluswoning bij een huuropzegging. Als tegenprestatie bouwen de corporaties voor iedere verkochte woning er twee terug. Zo groeit het aantal sociale huurwoningen in deze kernen en dragen de woningcorporaties bij aan de ambitie van 100 nieuwe woningen per jaar in Bergeijk. 

Huurders betrokken
De prestatieafspraken zijn niet alleen door de gemeenten en corporaties opgesteld. Ook de huurders zijn hier via de verschillende huurdersverenigingen nadrukkelijk bij betrokken. “Ik ben er trots op dat we ook voor 2022 weer goede prestatieafspraken hebben kunnen maken met alle partners. Samen zorgen we voor goede woningen en een fijne woonomgeving”, aldus wethouder Marko van Dalen.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten