Oorlog in Oekraïne – Wat doet Woningbelang?

En hoe kunt u helpen?

Net als de rest van Nederland en de wereld schrikken we van de oorlog in Oekraïne. Het is verschrikkelijk om te zien wat daar gebeurt. Mensen die alles achter moeten laten omdat ze vrezen voor hun leven en dat van hun gezin. Ons hart gaat uit naar de mensen in Oekraïne en de mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog. Wij vinden het belangrijk om te helpen!

Opvang in onze regio
Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende weken en maanden tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen moeten worden. Daarom heeft het kabinet aan alle 25 veiligheidsregio’s opdracht gegeven om samen met gemeenten voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen. Ook in onze regio: Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Deze opvang zal mogelijk maanden of zelfs nog langer duren.

Alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant zetten inmiddels alles op alles om binnen 14 dagen 1.000 opvanglocaties te vinden en bruikbaar te maken. Als de gemeenten deze plekken beschikbaar hebben, wordt gekeken naar nog eens 1.000 plekken. In totaal gaat het dus om 2.000 opvangplekken in onze regio. Inmiddels worden de eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Eindhoven.

Ook Woningbelang wil opvanglocaties beschikbaar stellen
We bekijken welke mogelijkheden we op korte termijn hebben om onderdak te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Dat doen we in afstemming met de gemeente Valkenswaard en Bergeijk.

Hoe kunt u helpen?

  • Ik wil geld doneren: Giro 555.
  • Ik wil spullen doneren voor Oekraïense vluchtelingen. Mail naar oekraine@eindhoven.nl of bel 040-2382037.
  • Ik wil een hulpactie opzetten: NLvoorVluchtelingen is een platform waar maatschappelijke organisaties en particulieren hulp kunnen vragen voor de hulpacties die zij opzetten voor Oekraïne en vluchtelingen. Dit zijn allerlei verschillende acties verspreid over Nederland, georganiseerd door grote hulporganisaties maar ook door kleine stichtingen, scholen of betrokken buren.


Wilt u zich aanmelden als gastgezin voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen?
We krijgen van meerdere huurders de vraag of zij vluchtelingen uit Oekraïne mogen opvangen in hun woning. Natuurlijk vinden we het hartverwarmend om te horen hoeveel mensen iets willen doen. Een vluchteling in huis nemen is niet zomaar iets. Daar komt meer bij kijken dan u misschien in eerste instantie denkt. U krijgt te maken met emoties zoals verdriet, boosheid, misschien wel nachtmerries en trauma. En er zijn veel praktische dingen om rekening mee te houden. Wie gaat het eerst onder de douche en hoe lang, hoe laat gaat het licht uit? Een vluchteling wordt ziek en moet naar de dokter. Is hij/zij verzekerd? Hoe werkt het met een kind dat naar school moet? Hoe kunnen vluchtelingen hun dag vullen als de situatie nog maanden duurt? 

We adviseren u om contact op te nemen met een professionele organisatie, zoals Takecarebnb. Dit is een stichting die sinds 2015 asielzoekers onderbrengt bij gastgezinnen. Deze stichting kan u goed informeren en begeleiden. Op hun website staan ook 10 tips voor het opvangen van een vluchteling.

 

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten