Verwarming 's nachts aan of uit?

Verwarming ’s nachts aan laten of iedere ochtend opnieuw stoken? Zo bespaar je het meest!

Moet ik ’s nachts de verwarming wel of niet uitzetten?

Eerst een fabeltje de wereld uit helpen: nee, een cv-ketel hoeft niet keihard te werken om een huis na een koele nacht op te warmen. De Maastrichtse energieconsulent Frank Bovens vergelijkt het met autorijden: „Het is alsof je even flink gas geeft als je wegrijdt. Dat kost wel wat extra energie, maar op het totale verbruik van een rit merk je daar weinig van.”

De rekensom is simpel: hoe langer de verwarming aan staat, hoe meer energie je verbruikt. „Het beste draai je de verwarming omlaag als je slaapt of niet thuis bent. Zelfs als je een kwartiertje weggaat”, zegt Bovens.

 

Op welke temperatuur zet ik ’m dan?

De meeste huizen, met een cv-ketel, kunnen prima 5 graden omlaag ’s nachts. De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dat – met de huidige gasprijzen – gemiddeld 370 euro per jaar aan stookkosten. Doe je dat ook vier keer per week overdag – bijvoorbeeld als niemand thuis is – dan bespaar je nog eens dat bedrag.

Er is een grote ’maar’: elk huis is uniek. Isolatie, beglazing, verwarmingssystemen, inhoud en het gedrag van bewoners bepalen hoe je het efficiëntst de woning op temperatuur houdt. Gemiddeld verliest een huis 20 procent van de warmte door ventilatie. Daar is weinig aan te doen, tenzij je een warmteterugwinsysteem hebt. De overige 80 procent trekt door de muren, ramen en daken. Een huis verwarmen is eigenlijk het compenseren van dit verlies, daarom is isolatie zo belangrijk.

 

Maar hoe laag kan de temperatuur in mijn huis dan?

In oude huizen met slechte isolatie mag de thermostaat nog lager, vooral bij koud weer. Er is namelijk veel energie nodig om het warmteverlies te compenseren als het verschil met de buitentemperatuur groot is. Zo kun je stookkosten besparen door bijvoorbeeld 7 graden koeler te gaan in de nacht. ’s Ochtends duurt het weliswaar langer om alles warm te krijgen, maar de kosten vallen alsnog lager uit dan als je de hele nacht zou doorstoken.

Bij een nieuwere woning met vloerverwarming wordt door energieleveranciers, cv-ketelproducenten en Milieu Centraal aangeraden slechts 2 of 3 graden koeler te gaan. Door isolatie zal het kwik niet drastisch dalen en vloerverwarming heeft vaak lang nodig om op te warmen. Alleen bij een solo warmtepomp (zonder boiler) wordt aangeraden de temperatuur constant te houden.

 

Nachtverlaging is dus goed voor de portemonnee. Maar is de kou niet slecht voor het huis?

Ga je voor langere tijd onder de 15 graden? Dan kan de luchtvochtigheid in huis toenemen. Zo ontstaat condensatie op de binnenwanden, ideaal voor schimmels. Al is dit zelden de enige oorzaak van schimmels, schrijft het RIVM. Het ligt er ook aan hoeveel vocht in huis geproduceerd wordt. Denk aan koken, afwassen, douchen of het beddengoed drogen. Een gezin van vier personen pompt dagelijks al snel 10 liter waterdamp de woning in. Hoeveel daarvan achterblijft, wordt ook beïnvloed door je ventilatie.

Vriest het buiten? Dan waarschuwen deskundigen voor vorstschade aan bijvoorbeeld leidingen. Regelmatig stoken op minimaal 15 graden of de antivriesstand op de cv-ketel aanzetten voorkomt dit.

 

Is die kou wel gezond?

De meeste mensen kunnen wel wat kou hebben, binnen een paar dagen begint het lichaam al te wennen. Sterker nog: het kan allerlei gezondheidsvoordelen hebben. Onderzoekers van Maastricht University zien bij gezonde mensen indicaties dat de doorbloeding en suikerhuishouding beter is bij mensen die meer blootgesteld worden aan temperatuurschommelingen. Ook zijn er aanwijzingen dat je immuunsysteem erdoor versterkt wordt. Chronisch zieken, ouderen en mensen met koorts moeten wel oppassen. Voor hen kan de lage binnentemperatuur juist ongezonder zijn. Ga je naar extreem hoge of lage temperaturen in de slaapkamer, loop je tevens meer risico op slaapproblemen.

Al die onderzoeken en tips zijn handig, maar volgens energieconsulent Frank Bovens laten ze wel nog een vraag onbeantwoord: hoeveel is comfort je waard? „Dat is voor iedereen anders. Het is daardoor lastig om één prijskaartje te hangen aan een lekker warm huis.”

 

Bron: De Telegraaf, 08-12-2022

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten