Woningbelang zet zich in om overlast te stoppen

Bij prettig wonen hoort geen overlast…

Wij zijn huisvesters, geen uitzetters

Maar soms maken bewoners het zo bont dat Woningbelang naar de rechter stapt om het huurcontract te beëindigen. Als iemand overlast veroorzaakt, is dat erg vervelend voor buren en omwonenden. Soms zelfs zo erg dat de situatie het leven van huurders bepaalt. Dat mensen bang zijn in hun eigen woonomgeving. Of dagelijks overlast ervaren waardoor ze niet meer prettig wonen. Femke de Laat, woonconsulent bij Woningbelang: “We vinden het heel belangrijk dat onze huurders prettig kunnen wonen. Het is echt geen pretje om naast iemand te wonen die overlast veroorzaakt. Dus zetten we ons in om overlast te stoppen. Maar wij kunnen helaas niet alle problemen oplossen.”

Femke de Laat - Woonconsulent bij Woningbelang zet zich in om overlast te stoppen

Bij kleine irritaties zijn huurders zelf aan zet om het op te lossen met hun buren
“Als we een melding van overlast krijgen, dan ga ik of één van mijn collega's in gesprek met de huurders. Zowel met de overlastmelder als met degene over wie de melding gaat. Ik wil altijd beide kanten van het verhaal horen”, vertelt Femke. “We pakken onze rol binnen de mogelijkheden die we hebben. Maar we verwachten ook inspanningen van de huurders. Gaat het om een burenruzie? Dan zijn wij geen partij. Daar moeten buren samen uit zien te komen. Bijvoorbeeld met hulp van Buurtbemiddeling. Maar gaat het echt om overlast? Dan wil ik erachter komen hoe het verhaal werkelijk in elkaar steekt. Ik onderzoek waar het gevoel van onvrede vandaan komt. En of het terecht is. Een situatie is lang niet altijd heel zwartwit. Ik kies geen partij. Mijn doel is altijd dat overlast stopt en dat huurders weer prettig kunnen wonen.”

Er is geen standaardoplossing voor overlast
Femke: “Soms willen bewoners dat Woningbelang iemand die overlast veroorzaakt direct uit de woning zet. Maar die bevoegdheid hebben wij helemaal niet. Kweekt iemand hennep in zijn woning, dan is het helder. Dan hebben we een wettelijke grond waarop we een huurovereenkomst kunnen beëindigen. Bij overlast is dat veel lastiger. We moeten veel stappen doorlopen voordat je in de rechtbank staat. En naar een rechter stappen is ook niet altijd de beste oplossing. Soms is hulp inschakelen van een instantie waarmee we samen werken beter op z’n plek dan procederen. Bijvoorbeeld als iemand verward is. Of met verslaving kampt.”

Vaak zijn huurders zich er niet van bewust dat ze overlast veroorzaken
“Maar als ze er nooit op aangesproken worden, verandert er ook niets”, zegt Femke. “Daarom adviseren we huurders altijd om buren aan te spreken op hun gedrag. Een goed gesprek kan al veel onbegrip uit de wereld helpen. Als buren elkaar niet kennen, kan iets kleins al verkeerd opgepakt worden. Als je elkaar kent, komt er vaak al meer begrip. Dat begrip (of het gebrek eraan) heeft ook te maken met verschillen in levensfase of levensstijl. Je kunt jarenlang een buurman hebben die het hooguit lastig vindt als hij jouw geluiden hoort. Terwijl nieuwe buren het verschrikkelijk kunnen vinden.”

Iemand die overlast veroorzaakt krijgt van ons een waarschuwing
Femke: “Stopt de overlast niet? Dan nemen wij een advocaat in de arm en bouwen we een dossier op. Daar hebben we klachten van meerdere buurtbewoners voor nodig. Het doel is altijd dat de overlast stopt. In het uiterste geval gaat dat door tot in de rechtbank. Daar vragen wij aan de rechter om een gedragsaanwijzing op te leggen of een huurcontract te beëindigen. Dat zijn lange trajecten. Ondertussen blijven we communiceren met de betrokken partijen. Het is belangrijk dat huurders weten dat Woningbelang doorpakt als een huurder serieuze overlast veroorzaakt. Dat we er bovenop zitten om een situatie opgelost te krijgen. Maar ik hoop ook dat huurders begrijpen dat het niet altijd eenvoudig is om een situatie snel op te lossen.”

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten