Samen aan de slag voor fijne en veilige wijken

Fijne, veilige wijken waar het prettig wonen is. Daar zet zich Woningbelang zich samen met bewoners en partners voor in. Eén van onze belangrijkste partners is de gemeente Valkenswaard en we werken nauw samen met de wijkcoördinatoren van de gemeente. “Als er iets speelt in de wijken, dan weten we elkaar snel te vinden”, zegt wijkcoördinator Peter Franken.

Wijkcoördinator Peter Franken

De gemeente Valkenswaard heeft drie wijkcoördinatoren, die elk verantwoordelijk zijn voor een ander gebied. Peter Franken heeft Borkel en Schaft, Het Gegraaf, Kerkakkers en het buitengebied in zijn pakket. “De wijkcoördinatoren zijn de spil tussen de gemeentelijke organisatie en de wijken”, vertelt Peter. “Wij hebben nauw contact met de wijkcommissies en bewoners in ons gebied. We horen het snel als er problemen of wensen zijn en daar gaan we mee aan de slag. We zoeken naar oplossingen binnen de gemeente én samen met partners en bewoners. Andersom werkt het ook zo: als wij plannen of wensen hebben voor een wijk, dan zoeken wij de wijk op. Heel belangrijk: we luisteren goed naar bewoners.
We willen graag dat wijkbewoners hun wijk zelf leefbaar houden en wij ondersteunen waar we kunnen. De mensen in de wijk zijn de experts. Zij weten wat hun buurt nodig heeft.”

Samen kom je verder
Bij het realiseren van leefbare wijken is samenwerking heel belangrijk. Gemeente, Woningbelang, wijkagenten, Cordaad Welzijn en zorgorganisaties weten elkaar goed te vinden. “Samenwerking is echt nodig als wilt zorgen dat het fijn wonen blijft in de wijken”, zegt Peter. “Elke partij heeft zijn eigen expertise. En het cliché klopt: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Wij kijken per onderwerp hoe we het beste kunnen samenwerken en we houden elkaar goed op de hoogte van ontwikkelingen in de wijken. Het mooie is: in de wijken van onze gemeente is goede samenwerking tussen partners vanzelfsprekend.”

Mooie resultaten in 2018
In 2018 bereikten gemeente en Woningbelang verschillende mooie resultaten. Zo maakten bewoners, gemeente, Woningbelang en politie samen een goed plan van aanpak Veiligheid voor Het Gegraaf. “Een ander succes behaalden we in de wijk Kerkakkers”, zegt Peter. “Van de wijkcommissie hoorden we dat de bewoners van de Mgr. Poelsstraat last hebben van het drukke verkeer in hun straat. Woningbelang is bezig met een sloop- en nieuwbouwproject aan de Dr. Schaepmanstraat en bewoners waren bang voor druk bouwverkeer in hun straat. Samen met Woningbelang hebben we de afwikkeling van het bouwverkeer en de omleidingsroutes naar hun wensen ingericht.”

Talentenbanken zijn groot succes
Peter is ook erg tevreden over de burenhulpprogramma’s die wijkcommissies, gemeente en Woningbelang in alle wijken hebben opgezet. “Binnen deze programma’s helpen buren hun buurtgenoten die extra ondersteuning kunnen gebruiken”, zegt Peter. “Er worden ook drukbezochte koffieochtenden georganiseerd. Deze programma’s dragen echt bij aan de leefbaarheid in de wijken. Ze groeien steeds meer uit tot een belangrijke voorziening binnen de Wmo- en zorgwereld.”

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten