Talentenbank zorgt voor saamhorigheid in Het Gegraaf

Iedereen is ergens goed in en veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken. Daarom is in verschillende wijken in Valkenswaard en Dommelen de Talentenbank opgezet. Ine Schutjes is bewoner van Het Gegraaf. Ze werkt als wijkondersteuner voor De Talentenbank en koppelt buurtbewoners die willen helpen aan mensen die hulp nodig hebben. 

Ine Schutjes woont al 33 jaar in een huurwoning van Woningbelang in Het Gegraaf, samen met haar man en hond Django. Ze heeft het goed naar haar zin in de buurt. “Jarenlang was er weinig verloop in onze straat”, vertelt ze. “We kenden elkaar allemaal en dat zorgde voor een goede sfeer. Nu zijn er veel wisselingen en moet je beter je best doen om je buren te leren kennen. Terwijl ik het heel belangrijk vind om anderen te kennen en gekend te worden. Dat zorgt ervoor dat je hier prettig kunt samenleven. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden: de Talentenbank.”

Talentenbank brengt bewoners samen
Wijkcommissie Het Gegraaf doet mee aan het programma Accent op Ieders talent. Daar is de Talentenbank sinds 2016 onderdeel van. “Iedereen heeft een talent en iets waarmee hij anderen kan helpen”, zegt Ine. “Veel mensen kunnen die hulp goed gebruiken. De Talentenbank brengt deze bewoners bij elkaar. Stel, je winkelt graag. Dan kun je boodschappen meenemen voor je buurman die slecht ter been is. Of je gaat graag wandelen en neemt de buurvrouw mee die liever niet alleen naar buiten gaat. Als je handig bent, kun je af en toe een klusje voor de buren doen. Kleine dingen, die toch heel belangrijk zijn.”

Persoonlijk bezoek
Ine is in dienst van de gemeente Valkenswaard als wijkondersteuner. Het is haar taak om talenten en hulpvragen bij elkaar te brengen. “Daarvoor ga ik persoonlijk bij mensen langs”, vertelt ze. “Ik vraag welke talenten ze hebben en of ze die willen inzetten. Andersom kijk ik welke bewoners hulp nodig hebben en zoek ik iemand die wil helpen. Dat ik zelf in de wijk woon helpt veel, want ik ken veel mensen. Inmiddels staan er 125 buurtbewoners in onze Talentenbank.” 

Mensen staan voor elkaar klaar
Volgens Ine zegt dat hoge aantal deelnemers veel over Het Gegraaf. De wijk komt wel eens negatief in het nieuws, terwijl er juist ook veel positiefs te vertellen is. “Het Gegraaf is een fijne woonplek, met het bos, een natuurspeelpark en winkels dichtbij”, zegt Ine. “De Talentenbank bewijst dat mensen hier ook voor elkaar klaarstaan. Elke dag gebeuren er mooie dingen. Zo hebben we een chauffeurspool, met bewoners die een buurvrouw regelmatig naar het ziekenhuis rijden. Een bewoner plaatst nu koolmezenkastjes bij het natuurspeelpark, omdat deze vogels de processierups opeten. Bovendien organiseren bewoners weer activiteiten, zoals Paaseieren zoeken en de Garage Sale.”

Taalmorgen
Elke dinsdagochtend is het Taalmorgen in de Hijskraan. Dan komen vrouwen uit Syrië, Egypte en Iran samen en krijgen ze Nederlandse les van vier wijkbewoners. Ine: “Zo leren ze anderen kennen en hebben ze een plek waar ze hun vragen kunnen stellen. De Talentenbank zorgt voor saamhorigheid, gaat eenzaamheid tegen en zorgt dat bewoners zich beter kunnen redden. Het werken voor de Talentenbank geeft veel voldoening. Ik gun iedereen dat plezier en wil alle bewoners oproepen om eens een uurtje een ander te helpen. Dat zorgt ervoor dat Het Gegraaf een nog fijnere woonwijk wordt.”

Heeft u ook een talent? Of een hulpvraag?
De Talentenbank heeft elke eerste dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur koffie-uurtje in Buurthuis de Hijskraan. Bent u ergens goed in en wilt u buurtgenoten helpen? Of kunt u zelf ergens hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met de Talentenbank: talentenbank@hetgegraaf.nl of 06-53 80 08 50. Volgen op Facebook kan via https://www.facebook.com/hetgegraaf/.

 

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten