Fijne veilige wijken

Team Leefbaarheid werkt aan fijne en veilige wijken

“Wees een beetje lief voor elkaar” 

Een leefbare wijk is een wijk waar het fijn wonen is. Waar mensen zich veilig voelen, die er netjes uitziet en waar het contact met de buren prettig is. De woonconsulenten Leefbaarheid van Woningbelang zetten zich in voor leefbare wijken. Ze zijn het eerste aanspreekpunt voor bewoners. Niet alleen bij overlast, maar ook als bewoners positieve ideeën voor hun wijk hebben.

Logo Buurtmakers

De woonconsulenten Leefbaarheid van Woningbelang hebben elk hun eigen wijken. Ze zijn hier het eerste aanspreekpunt voor bewoners. “Twee keer per jaar zitten we om de tafel met de bewonerscommissies van onze appartementencomplexen”, vertelt Femke de Laat. “Dan bespreken we wat er speelt in en rond het gebouw. Als er tussendoor iets is, weten de commissies ons ook te vinden. Bewoners van onze woningen kunnen ons direct benaderen. Vaak doen ze dat als er overlast is in de buurt. Denk aan slecht onderhouden tuinen of achterpaden vol onkruid. Maar ook overlast van verwarde personen komen we tegen. Of woonfraude, als een bewoner het huis illegaal onderverhuurt.”

Begrip voor elkaar
De woonconsulenten bespreken eerst met de bewoner wat hij of zij zelf heeft gedaan om het probleem om te lossen. Het is belangrijk dat bewoners eerst met elkaar in gesprek gaan. “Bij een leefbare wijk hoort dat bewoners elkaar op een respectvolle manier op dingen aan kunnen spreken”, zegt Klaartje van Daal. “Als je er samen niet uitkomt, kan Buurtbemiddeling een oplossing zijn. Dat is beter dan meteen Woningbelang of de politie bellen. Daar wordt het alleen maar erger van. Mensen zijn zich er soms niet van bewust dat ze overlast veroorzaken. Dan is het voldoende om te vragen of het wat minder kan.” Femke: “Het is niet meer zoals vroeger, toen alle buren elkaar goed kenden. Maar het is wel belangrijk om kennis te maken met andere bewoners en een beetje lief voor elkaar te zijn. Iedereen heeft een verhaal. Als je dat kent, is het makkelijker om begrip voor elkaar te hebben.”

Samenwerking
Woningbelang werkt nauw samen met andere organisaties bij het aanpakken van overlast. De gemeente, de politie, maatschappelijk werk, verslavingszorg en andere zorginstellingen kunnen hierbij betrokken zijn. “Is er een probleem met een bewoner, dan willen wij zorgen voor de juiste oplossing”, zegt Femke. “Misschien heeft die persoon extra zorg nodig, of is er iets anders aan de hand. We doen ons best om de juiste hulp te regelen. Belangrijk voor die persoon, maar ook om de rust in de buurt terug te brengen.”

Buurtmakers
De woonconsulenten reageren op meldingen van overlast, maar ze signaleren zelf ook. Bijvoorbeeld op advies van onderhoudsmonteurs, als die tijdens een reparatie in de woning zien dat er iets aan de hand is. “Natuurlijk zijn we niet alleen bezig met overlast”, zegt Klaartje. “We horen het ook heel graag als bewoners een goed idee hebben om hun wijk nog fijner te maken. Bewoners die zich inzetten voor een fijne buurt, noemen we Buurtmakers. Dus heb je een idee om de wijk mooier of gezelliger te maken? Of wil je je buren in het zonnetje zetten? Laat het ons zeker weten. We denken graag mee over de mogelijkheden.”

Lees meer over Buurtmakers. Of neem voor meer informatie contact op met onze woonconsulenten leefbaarheid.

 

Wij zijn er ook voor u!

 

Marga Wiegertjes

Uw aanspreekpunt voor: Het Gegraaf, Hoge Akkers en Borkel & Schaft.

m.wiegertjes@woningbelang.nl

(040) 208 38 33

 

Woonconsulent leefbaarheid Klaartje van Daal

Klaartje van Daal

Uw aanspreekpunt voor: Centrum Valkenswaard en kerkakkers.

k.vandaal@woningbelang.nl

(040) 208 38 32 

 

Woonconsulent leefbaarheid Femke de Laat

Femke de Laat

Uw aanspreekpunt voor: Bergeijk, Het Loo, Luyksgestel en Turfberg.

f.delaat@woningbelang.nl

(040) 208 38 34 

 

Theo Polak

Uw aanspreekpunt voor: Dommelen en Geenhoven.

t.polak@woningbelang.nl

(040) 208 38 13

 

 Monique Deeben

Uw aanspreekpunt voor: wooncomplexen Willem II, Europalaan/Valkenierstraat, en Julianastraat in Valkenswaard. En ook voor onrechtmatige bewoning, brandveiligheid en controle bouwkundige wijzigingen. 

m.deeben@woningbelang.nl

(040) 208 38 31

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten