Droge voeten

Hoera, het grondwater is wat gezakt! En als we nu doorpakken, verminderen we straks wateroverlast.

Klimaatverandering vergroot het risico op extreem weer en overstromingen. In de afgelopen jaren werd extreme hitte afgewisseld met extreme hoosbuien.

  • 2023 was het warmste jaar tot dusver in Nederland gemeten.
  • Ook wereldwijd gaat 2023 de boeken in als het warmste jaar sinds mensenheugenis. Er werden recordwaarden genoteerd voor de zeewatertemperatuur en zeespiegelstijging.
  • 2023 was ook het natste jaar. Nog nooit viel er in een jaar zoveel regen. Landelijk viel er zelfs 1.060 mm neerslag, terwijl dat normaal 795 mm is! 

 

In de afgelopen 60 jaar is de hoeveelheid neerslag met 9% toegenomen. 
Het is niet vaker gaan regenen, maar wel harder.

Tegel eruit

Wateroverlast gaat niet weg. Integendeel. Het zal alleen maar toenemen. We moeten dus voorbereid zijn op hoosbuien. In betegelde tuinen blijft regenwater langer liggen. In groene tuinen trekt het water de grond in en wordt het opgenomen door bomen, planten en het gazon. Haal je tegels weg en vervang je ze door aarde en planten, dan kan het water gemakkelijker weg.

Meer informatie over tegelwippen vind je hier.

Plant of boom erin

Een groene tuin met slechts een gazonnetje is natuurlijk al een hele verbetering. Máár een groene tuin met bomen en planten maakt pas écht een verschil.

Naast het omzetten van CO2 in zuurstof kunnen bomen namelijk:

  • water vasthouden
  • water bergen
  • water filteren
  • én het water zelfs later weer afgeven.

 

Door (meer) bomen te planten kunnen we het grondwaterpeil dus beïnvloeden. Er zijn genoeg laagstam- en middenstambomen die je prima in kleine tuinen kunt planten. En is een boom toch niet mogelijk? Dan doen planten en struiken ook al heel goed hun werk.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten