Tegelwippen

Tegel eruit, plantje erin

Tegelwippen, een grappige naam voor het verwijderen van tegels uit je tuin. 

Kijk om je heen. Steeds meer mensen betegelen hun hele tuin. En als er al gras ligt, dan is dat steeds vaker kunstgras. Met een beetje échte natuur in elke tuin helpen we de biodiversiteit. 

Weer zo'n woord dat we vaak horen: biodiversiteit. Maar wat betekent het nou echt? Al het leven om ons heen – dier, plant, bacterie en schimmel – leeft met elkaar en is met al het andere leven verbonden in een ecosysteem. Zo eet de kikker de libel en eet de buizerd op zijn beurt weer de kikker. De eik geeft diezelfde buizerd een plek om te nestelen. Bacteriën en wormen breken gevallen bladeren van de eik af en maken het weer beschikbaar voor een nieuwe cyclus aan leven. Al deze verscheidenheid aan leven noemen we de biodiversiteit. Haal één schakel eruit (bijvoorbeeld de bijen) en het hele systeem wankelt en verandert.

Waarom tegels eruit en plantjes erin?

  • Omdat we de biodiversiteit een handje moeten helpen. Bijen en vlinders in Nederland hebben het zwaar. Met een beetje écht groen in elke tuin helpen we hen heel erg vooruit.
  • Omdat regenwater via tegels veel moeilijker wegloopt dan via aarde. Met hoosbuien kan het riool de enorme hoeveelheden water niet meer aan en straten en kelders lopen onder. Met minder tegels in de tuin ontlasten we het riool.
  • Omdat tegels de hitte in de zomer langer vasthouden en je met groen je tuin veel koeler houdt.
  • Omdat je met planten en bloemen om je heen een beter humeur krijgt en je schonere lucht inademt.

 

En wees eerlijk: ziet een bloeiende groene tuin er niet veel leuker uit dat een kale betegelde tuin?

Hoe?

Met een schep of spade. De eerste tegel is het moeilijkste, maar de volgende tegels wip je er zo uit. Zaai gras, maak plantenperken, of zet potten met planten in je tuin. 

Je hoeft natuurlijk niet je terras op te geven of je hele tuin te "onttegelen", maar elke tegel eruit is er eentje.

En wat doe ik met de tegels? 

Stapel de stenen op tot een insectenmuur, een tafel, een moestuinbak, of maak er een mooie plantenbak van. 

Of geef ze weg. Voor (bijna) alles is een nieuwe eigenaar te vinden. Er is meestal wel een groenproject, moestuin of volkstuin in de buurt die de tegels graag gebruikt om paden of bakken van te bouwen. 

Op inernet kan je heel veel informatie vinden over tegelwippen. En er is zelfs een NK Tegelwippen

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten