Vervangen asbestdaken

Woningbelang vervangt asbestdaken (golfplaten)

Tot 1994 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal, bijvoorbeeld in golfplaten. Die komen nog veel voor, ook bij onze huurders. Stap voor stap vervangen we golfplaten daken bij onze huurders.

Waarom vervangen we asbestdaken?

Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Dan is er een kans dat er asbestvezels vrijkomen. En die kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Eerst had de overheid een verbod op asbestdaken vanaf 2024. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheidsrisico’s voor bewoners en omwonenden van een asbestdak verwaarloosbaar zijn. Daarom is er nu geen verbod meer vanaf 2024. Maar Woningbelang is al jaren bezig om alle golfplaten daken die van ons zijn stap voor stap te vervangen. Daar gaan we gewoon mee door. Elk jaar pakken we een deel van ons bezit aan.

Is een asbestdak van een bewoner?

Bijvoorbeeld omdat u een afdak met golfplaten zelf heeft gezet? En wilt u dat verwijderen? Neem dan eerst contact op met Woningbelang. Wij kunnen u daarbij helpen. Omdat er geen verbod meer is vanaf 2024, kunt u zelf bepalen of en wanneer u het asbestdak verwijdert.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Als u uw asbestdak verwijdert is het wel praktisch om meteen dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit mee te nemen. Dat geldt ook voor boeidelen, dakgoten en gevelpanelen.
  • Is een asbestdak in slechte toestand of beschadigd? Dan kan de gemeente van u eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen.
  • Als wij een dak tegenkomen waarvan wij verwachten dat er asbest in zit, dan maken wij de bewoner daarop attent. Ook lichten we de gemeente in.
  • Soms mag u een asbestdak zelf verwijderen. Daarvoor gelden strenge regels. Neem eerst contact op met Woningbelang en informeer bij de gemeente onder welke voorwaarden dit mag. In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het asbestdak verwijderen.
  • Gaat u asbest verwijderen? Dan moet u dat altijd melden bij de gemeente.

Heeft u vragen of opmerkingen over asbest?

Bel dan gerust met onze afdeling Vastgoedbeheer via (040) 208 38 38.

Asbestdaken zijn verboden vanaf 2024.

Voorbeeld van een asbestdak.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten