Woning koel houden

Het wordt steeds warmer in Nederland en dat merk je in huis. Hoge temperaturen en veel zonneschijn zorgen ervoor dat woningen warm worden én warmte vasthouden. Met deze tips zorgt u dat uw huis langer koel blijft.

Waardoor wordt uw woning zo warm?
Een goed geïsoleerde woning warmt langzaam op, maar koelt helaas ook langzaam af. Dat komt doordat huizen en complexen bij hoge temperaturen warmte vasthouden. Muren blijven ‘doorgloeien’ als de zon onder is gegaan. Ook een plat dak zorgt voor extra warmte in huis. Kunt u ’s avonds en ’s nachts niet goed luchten? Dan duurt het lang voordat de woning na een hittegolf weer op temperatuur is. Het is dan ook belangrijk om uw huis zo koel mogelijk te houden.

Tips om uw huis koel te houden tijdens warme dagen

Icoon - raam open  

 

Tip 1. Zet de ramen open – en doe ze op tijd weer dicht
Zet ‘s ochtends als u opstaat meteen alle deuren en ramen tegen elkaar open. Doe dat als het nog koel is buiten en laat alles maximaal een uur openstaan. Doe daarna alles dicht en houd ramen en deuren de hele dag zoveel mogelijk gesloten.

 

Icoon - apparaten uit   

Tip 2. Vermijd apparatuur die warmte afgeeft
In huis heeft u waarschijnlijk verschillende apparaten en spullen die warmte afgeven. Voorbeelden zijn (gloei)lampen, kaarsen, het fornuis en de oven. Zorg dat u die niet hoeft te gebruiken.

 

Icoon - luifel  

Tip 3. Bescherm uw hele huis tegen de zon
Zonneschermen, luifels, rolluiken: doe alles overdag naar beneden. Houd gordijnen en luxaflex gesloten. Zo kan er geen extra warmte het huis in. Wilt u een zonnescherm of rolluik aanbrengen? Daarvoor heeft u toestemming nodig van Woningbelang.

 

Icoon - doe het rustig aan  

Tip 4. Doe lekker rustig aan – houd uw hoofd koel
Wie zich druk maakt, krijgt het vanzelf warm. Doe daarom rustig aan en houd uw hoofd (letterlijk én figuurlijk) zo koel mogelijk. Zoek de schaduw op en drink voldoende water. Meer groen in de tuin zorgt ook voor een verkoelend effect. 

 

Icoon - ventilator  

Tip 5. Zet zwaarder verkoelend geschut in
Werken bovenstaande tips niet goed genoeg? Dan is het verstandig om grover geschut in te zetten: 

  • Investeer in een goede ventilator. Kies voor een stille ventilator, die niet kraakt als hij zwenkt en genoeg kracht heeft. Een timer of afstandsbediening is ook een aanrader. Dan hoeft u uw bed niet uit als u het koud krijgt. Extra tip: zet een metalen kom met ijsklontjes voor de ventilator. Dat zorgt voor een fris briesje in de kamer.
  • Is het nog niet fris genoeg? Schaf dan een aircooler aan. Dat apparaat zit tussen een airco en een ventilator in. U vult hem met water of ijs en daarmee koelt en zuivert hij de lucht. Een aircooler verbruikt veel minder stroom dan een airco en is vriendelijker voor het klimaat. Bij klam weer werkt een aircooler minder goed.
  • Overweegt u een airco te plaatsen? Ook hiervoor heeft u toestemming nodig van Woningbelang. Houd er wel rekening mee dat een airco veel stroom gebruikt wat zorgt voor een hogere energierekening.
terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten