Reguliere huurverhoging

De reguliere of wettelijke huurverhoging is de huurverhoging die elk jaar door de overheid wordt bepaald. De overheid bepaalt dan hoeveel de huur maximaal mag stijgen.

We vragen een huurprijs...

  • die betaalbaar is voor onze doelgroepen (85% van onze woningen blijft onder de betaalbaarheidsgrens van € 697,-)
  • die in verhouding staat tot de kwaliteit van de woning
  • waarmee Woningbelang financieel gezond blijft en de investeringen kan doen die nodig zijn voor nieuwbouw, duurzaamheid en leefbaarheid

 

Streefhuur

De streefhuur is de huur die een huurder gaat betalen. Bij het bepalen van de streefhuur houden we rekening met de betaalbaarheid van onze woningen. Dat betekent dat de streefhuur in veel gevallen lager is dan de maximale huur die we eigenlijk zouden mogen vragen voor de woning.

We willen een eerlijke verhouding binnen ons woningbezit. Daarom bepalen we uw huurverhoging op basis van wat u nu betaalt. Zit u nog onder de streefhuur voor uw woning? Dan is uw verhoging hoger dan die van iemand die wel al de streefhuur voor zijn woning betaalt. Zo werken we er naartoe dat alle huurders de streefhuur voor hun woning betalen. Dat is het eerlijkst. 

Hoeveel bedraagt de huurverhoging in 2024?

Voor de huurverhoging in 2024 volgen wij de wet- en regelgeving. De huren voor sociale woningen mogen in 2024 wettelijk maximaal worden verhoogd met 5,8%. Onze huurverhogingspercentages in 2024 zitten tussen 0% en maximaal 5,8%. Voor woningen die niet sociaal verhuurd worden, geldt een percentage van maximaal 5,5%. 

Is de huurverhoging wel in verhouding tot de verhoging van lonen, uitkeringen en toeslagen? 

Ja, de verhoging van de huur is lager dan de verhoging van de inkomsten van veel huurders. Lonen en uitkeringen zijn namelijk harder gestegen. Ook de huurtoeslag is verhoogd met gemiddeld € 34 p.m. Dat compenseert voor de meeste huurders die een huurverhoging krijgen de huurverhoging. 

Bent u het niet eens met de huurverhoging?

U heeft daarna nog twee maanden om te reageren of bezwaar te maken.

Kunt u door de huurverhoging uw huur toch niet meer betalen?

Dat vinden wij heel erg vervelend voor u. Neem snel contact met ons op. We denken graag mee met u. Kijk hier naar de mogelijkheden.

  • Is het een blijvend probleem om de huur te betalen? Informeer bij de gemeente bij de afdeling Werk & Inkomen voor een aanvullende uitkering.
  • En heeft u al gedacht aan huurtoeslag?
  • Op onze website vindt u nog meer toeslagen en fondsen die u wellicht kunnen helpen.

 

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten