Ik ben huurder

Zonnepanelen

Stap voor stap gaan we steeds meer zonnepanelen plaatsen op onze woningen. Dat doen we in fases, per straat of wijk. Als uw woning in aanmerking komt, krijgt u van ons een aanbod per brief. U bepaalt zelf of u gebruik wilt maken van het aanbod.

Meest gestelde vragen van huurders die een brief van Woningbelang ontvangen waarin staat dat ze kunnen kiezen voor zonnepanelen op hun dak.

Blijven de kosten voor de zonnepanelen gelijk?
U betaalt een vast bedrag per maand via de servicekosten. Dit bedrag heeft geen invloed op de huurprijs en blijft 25 jaar gelijk. Deze kosten zijn inclusief omvormer, onderhoud, reparatie of vervanging, monitoring en verzekering.

Wanneer ga ik betalen?
U gaat betalen als de zonnepanelen werken en zonnestroom opwekken. Vanaf de 1e dag van de daaropvolgende maand betaalt u het bedrag voor de zonnepanelen via de maandelijkse servicekosten. Dit heeft geen invloed op de huurtoeslag.

Hoe lang duurt de installatie van de zonnepanelen?
De installateur heeft aan 1 werkdag ruim voldoende om alles te installeren. De installateur moet hiervoor in de woning zijn. Het is daarom nodig dat u thuis bent.

Geeft het installeren van zonnepanelen veel rommel?
Nee, de werkzaamheden vinden vooral plaats op het dak aan de buitenkant van de woning. Alleen voor het plaatsen van de omvormer en het leggen van een kabel naar de meterkast, werkt de installateur in de woning.

Uit hoeveel panelen kan ik kiezen?
Dat hangt ervan af of uw in een eensgezinswoning woont, of in een appartement.

 • Eengezinswoning: Er is keuze uit 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 of 12 zonnepanelen. We kijken naar het aantal panelen dat op uw dak past. Ook is van belang hoeveel elektriciteit u per jaar verbruikt. We raden aan om niet meer capaciteit te nemen dan dat u verbruikt. Meer informatie vindt u hier.
 • Appartement: U kunt niet kiezen. De hoeveelheid zonnepanelen hangt af van de grootte van het dak. Woningbelang sluit u aan op deze zonnepanelen als u dat wilt. Meer informatie vindt u hier.

 

Ga ik ook terugleveren aan de energieleverancier?
Wekt u meer stroom op dan dat u op dat moment verbruikt, dan levert u de overtollige stroom terug aan uw leverancier. Verbruikt u meer stroom dan de zonnepanelen op dat moment opwekken, dan neemt u stroom van uw leverancier af. Afname en teruglevering mogen momenteel tegen elkaar worden weggestreept. Dat heet salderen. Wekken uw zonnepanelen op jaarbasis meer op dan dat u verbruikt, dan krijgt u over dit ‘overschot’ een vergoeding. Per energiebedrijf is dit tarief verschillend. Kiest u voor zonnepanelen, dan is uw besparing groter dan de kosten. Dat ziet u in uw persoonlijk aanbod. Hoe groot het voordeel de komende jaren precies zal zijn, hangt onder andere af van overheidsbeleid. Het kan zijn dat de overheid in de toekomst bepaalt dat afname en teruglevering niet meer tegen elkaar mogen worden weggestreept.

Is schoonmaken nodig?
U mag de zonnepanelen zelf niet schoonmaken. Dit geeft risico op schade. Er zit namelijk een laagje op de panelen, zodat ze bij een regenbui weer ‘schoon’ regenen. Omdat zonnepanelen altijd schuin geplaatst worden (ook op een plat dak), spoelt vuil er bij een regenbui dus gewoon weer vanaf. Alleen bij extreme vervuiling - dus niet een laagje stof - kan een schoonmaakbeurt nodig zijn en kunt u met Woningbelang contact opnemen. Schoonmaken gebeurt alleen als de gegarandeerde opbrengst niet gehaald wordt.

Hoe kan ik meedoen?
Als u een brief krijgt, doet u mee in 4 stappen:

   • U vult het antwoordformulier in.
   • 365zon neemt contact met u op voor een afspraak
   • De monteur bezoekt uw woning en bespreekt met u de mogelijkheden. U maakt een definitieve keuze. Na uw akkoord maakt 365zon een afspraak voor het plaatsen van de zonnepanelen.
   • De panelen worden geplaatst. Dat duurt maximaal 1 werkdag.

 

Wat kosten de zonnepanelen per maand?

   • 3 panelen kosten € 10,98 per maand
   • 4 panelen kosten € 14,20 per maand
   • 5 panelen kosten € 17,21 per maand
   • 6 panelen kosten € 20,00 per maand
   • 7 panelen kosten € 22,57 per maand
   • 8 panelen kosten € 24,95 per maand
   • 9 panelen kosten € 27,87 per maand
   • 10 panelen kosten € 29,93 per maand
   • 11 panelen kosten € 32,31 per maand
   • 12 panelen kosten € 34,68 per maand

 

Dit zijn de maandelijkse servicekosten. Dit is inclusief omvormer, onderhoud, reparatie of vervanging, monitoring en verzekering. Dat lijkt misschien veel, maar u wint dit bedrag heel snel terug met zonnepanelen! Het voordeel voor uw woning staat in de brief met het aanbod.

Wat is mijn voordeel?
De besparing op energiekosten is hoger dan de servicekosten voor zonnepanelen. Uw voordeel = servicekosten – opbrengst. Hoeveel het voordeel precies is, hangt af van het aantal panelen, de zonuren, de ligging van het dak en de actuele prijs van stroom. Bij het woningbezoek bekijkt de monteur de situatie ter plaatse. U krijgt dan een berekening op maat.

Kan ik zien hoeveel stroom de zonnepanelen opleveren?
Ja, dat kan. Dat ziet u op de omvormer. Kiest u voor het aansluiten van de zonnepanelen op internet, dan kunt u via een app zien hoeveel de panelen opleveren. 365zon geeft daar uitleg over na de installatie van de panelen.

Wordt de werking van mijn zonnepanelen gemonitord?
Met een internetverbinding kan 365zon op afstand kijken of het systeem goed functioneert. Is de opbrengst minder dan verwacht, dan neemt 365zon contact met u op. Het voordeel voor u is dat storingen sneller zichtbaar worden en 365zon ze sneller op kan lossen. U betaalt daar geen extra kosten voor.

Wat is een omvormer?
De omvormer is een apparaat dat de stroom die de zonnepanelen opleveren, geschikt maakt voor het elektriciteitsnet. Daarop ziet u ook hoeveel stroom de zonnepanelen opgewekt hebben. Meestal wordt de omvormer op de zolder geplaatst. Van daaruit gaat een kabel naar de meterkast. Deze kabel wordt zoveel mogelijk weggewerkt.

Woningbelang - Proefperiode met zonnepanelen - afbeelding van een omvormer
 

Wat doe ik bij een storing?
Als de omvormer of zonnepanelen niet of niet goed werken, dan kunt u dat melden bij 365zon via het telefoonnummer van Woningbelang 040 208 38 38 (u wordt automatisch doorverwezen naar het onderhoudsbedrijf van uw keuze) of e-mail sturen naar zonnepanelen@365zon.nl. Hier zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Wat voor panelen worden gelegd?
De panelen zijn van het merk Canadian Solar, type all-black mono-Kristallijn. De panelen zijn zwart met een donkere rand. Afmeting is ongeveer 1,14 x 1,72 meter per paneel en het vermogen 435 Wp.

Indien dit paneel niet meer beschikbaar is, dan wordt een alternatief met dezelfde prestaties aangeboden. 

 

Woningbelang - Proefperiode met zonnepanelen - afbeelding van een zonnepaneel
 
Krijg ik een slimme meter als ik kies voor zonnepanelen?
Wanneer u energie gaat terugleveren, hoeft u de slimme meter niet aan te vragen. Als u de zonnepanelen registreert via energieleveren.nl voor teruglevering, voert Enexis een metercheck uit. Is de meter ongeschikt voor teruglevering? Dan krijgt u kosteloos een slimme meter.

Moet ik mijn energieleverancier informeren over de aanschaf van zonnepanelen?
Ja, dat is zeker belangrijk. U kunt bij de leverancier uw maandelijks voorschot aanpassen.

Wat gebeurt bij verhuizing?
De zonnepanelen blijven dan op het dak liggen. De volgende huurder huurt de woning inclusief zonnepanelen.

Kan ik zelf ook zonnepanelen aanschaffen?
Ja, als u dat bij Woningbelang aanvraagt, kan dat in de meeste gevallen. Als u zelf zonnepanelen wilt kopen, neem dan contact op met Woningbelang. U krijgt dan meer informatie. 

Vragen van huurders die géén brief van Woningbelang ontvangen over zonnepanelen

Ik wil ook zonnepanelen op mijn dak. Kan ik ook meedoen?
Een huurder van een woning die in aanmerking komt voor het leggen van zonnepanelen, krijgt van ons een brief met een aanbod. Dit gebeurt in fases en per wijk. Als u van ons geen brief heeft ontvangen over zonnepanelen, komt uw woning op dit moment (nog) niet in aanmerking voor zonnepanelen. Wij kunnen op dit moment nog niet vertellen wanneer uw woning wel in aanmerking komt. 

Algemene vragen over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonnestraling om in stroom die u direct kunt gebruiken. Zonnepanelen werken het beste bij zonlicht, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wordt stroom opgewekt. Ook als er niemand thuis is. Leveren de zonnepanelen op een zonnige dag meer stroom op dan u op dat moment nodig heeft, dan gaat die stroom terug naar uw energieleverancier. Als de zon niet schijnt, wordt er minder stroom opgewekt. Het tekort aan stroom komt dan van de energieleverancier.

Ik woon in een flat. Kan ik ook kiezen voor zonnepanelen?
Ja, momenteel zijn wij bezig met zonnepanelen voor appartementen. U krijgt van Woningbelang dan 4 of 7 panelen aangeboden.

Is elke woning geschikt voor zonnepanelen?
Nee. Dat hangt af van de ligging van het dak, de dakconstructie en de hoeveelheid schaduw op het dak. Op daken met asbest en daken die nog stro in hun plafond hebben, zijn zonnepanelen door de overheid verboden. En ook leggen we geen panelen op woningen waar het dak binnen enkele jaren vervangen wordt. Dan leggen we de zonnepanelne nadat het dak is verieuwd.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten