Woonfraude

Wat is woonfraude?

Een woning kopen, maar de huur niet opzeggen. Voor langere tijd naar het buitenland, en dan zonder toestemming iemand anders in de woning laten wonen. Samenwonen of iemand laten inwonen zonder dat door te geven aan Woningbelang. Het zijn vormen van woonfraude. Dit mag niet. Dat staat ook in de algemene voorwaarden bij het huurcontract.

We spreken van woonfraude als de huurder van een woning er niet zelf woont. Nog meer voorbeelden van woonfraude:
• De huurder verhuurt de woning door en woont zelf ergens anders.
• De woning staat lange tijd leeg en/of wordt alleen als postadres gebruikt.
• Samenwonen, maar voor de zekerheid een huurwoning achter de hand houden.

Waarom mag het niet van Woningbelang?
Voor iedere huurder die woonfraude pleegt, moet een eerlijke woningzoekende langer wachten. Bovendien is er vaak een combinatie met andere vormen van fraude, zoals het onterecht ontvangen van huurtoeslag of uitkeringsfraude. Het kan ook samen gaan met criminele praktijken. Daarnaast gaat woonfraude vaak gepaard met een lage betrokkenheid bij de buurt. Dat is niet goed voor de leefbaarheid.

Hoe handelen we?
Woningbelang spoort huurders op die een woning illegaal gebruiken. We werken hiervoor samen met de gemeente. Soms hebben we zelf in de gaten dat er iets niet klopt op een adres. Of we krijgen meldingen uit de buurt. Dan gaan we onderzoek doen. Klopt het dat er illegaal gebruik wordt gemaakt van een woning? Dan verzoeken wij de huurder om de huur op te zeggen. Als de huurder dat niet uit zichzelf doet, starten wij een procedure op om de huurovereenkomst te beëindigen.

U kunt Woningbelang helpen bij het opsporen
Ook uw hulp bij het opsporen van woonfraude kunnen we goed gebruiken. Denkt u dat een woning bij u in de buurt illegaal gebruikt of onderverhuurd wordt? Laat het ons weten! U kunt ons bellen of mailen naar wijkbeheer@woningbelang.nl. Het liefst bespreken wij het persoonlijk met u. Alles wat u zegt wordt vertrouwelijk behandeld. Heeft u toch moeite met een persoonlijk gesprek? U kunt een melding ook anoniem doen.

Signalen van woonfraude
• Er staat veel extra huisvuil bij een woning
• U heeft de hoofdhuurder al een tijd niet gezien
• Volle brievenbussen
• Gordijnen altijd dicht
• Op 1 adres wordt vaak verhuisd
• Steeds andere mensen die een woning in en uit lopen
• Tuin/woning wordt slecht onderhouden

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten