Rekening houden met asbest

Zit er asbest in uw woning? Houd er rekening mee als u gaat klussen!

Als er asbest in uw woning aanwezig is, is het belangrijk dat u daar rekening mee houdt als u gaat klussen in huis. Asbestvezels kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid als deze vrijkomen. Als in uw woning mogelijk asbest is verwerkt, hebben wij u hierover geïnformeerd.

Wat is asbest?

Asbest is tot 1994 veel gebruikt als bouwmateriaal. Asbest bestaat uit hele kleine vezels, die schadelijk kunnen zijn als ze vrijkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als u uw woning gaat verbouwen. Of als u gaat klussen in huis. Sinds 1993 is het gebruik, de verkoop en het bewerken van asbest verboden. Maar als uw woning vóór 1994 is gebouwd, kan er nog asbest in uw woning zitten.

Waar zit asbest?

Soms is asbest duidelijk herkenbaar, maar niet altijd. Meestal werd asbest toegevoegd aan een materiaal. Dan spreekt men ook wel van ‘asbesthoudend materiaal’. Asbestvezels zijn bijvoorbeeld toegevoegd aan cement. Dit noemt men ook wel hechtgebonden asbest. Hechtgebonden betekent dat de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal en niet snel vrijkomen. Er bestaat ook niet-hechtgebonden asbest. Dan zijn de asbestvezels niet of nauwelijks vastgezet in het materiaal. De vezels raken dan makkelijk los als het materiaal beschadigt.

 Asbest        Bijvoorbeeld verwerkt in:
 Hechtgebonden asbest        cement, golfplaten, riolering, ventilatiekanalen, vensterbanken,  
 dakbeschot     
 Niet-hechtgebonden
 asbest     
 asbestkoord, vinylzeil, leidingisolatie

 

Beide vormen van asbest kunnen gevaarlijk zijn als de vezels loskomen. De GGD kan u meer informatie geven over de gezondheidsrisico's.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u veel informatie over asbest.

Ook kunt u zien waar binnen of buiten in uw huis mogelijk asbest verwerkt kan zijn. Ga op de website van de Rijksoverheid met uw muis over de kaders. U u ziet dan direct waar binnen of buiten huis mogelijk asbest in is verwerkt.

Asbest - waar in huis kan het zitten?

Wat doet Woningbelang?

Onbeschadigd asbest in de constructie (riolering) van uw woning wordt niet verwijderd. Bij normaal gebruik van de woning is er geen risico dat er asbestvezels vrijkomen. Als asbesthoudende onderdelen bereikbaar worden door bijvoorbeeld renovatie dan verwijdert Woningbelang deze onderdelen.

Bij bergingen kan het zijn dat de golfplaten asbesthoudend zijn. Woningbelang heeft veel van deze daken al vervangen. Daarmee gaan we stap voor stap door. Ieder jaar doen we een deel van ons bezit. Is een asbestdak van een bewoner en wilt u het asbestdak verwijderen? Neem dan eerst contact op met Woningbelang, want wij kunnen u daarover informeren. Gaat u zelf asbest verwijderen? Dan moet u dat melden bij de gemeente. Lees meer over het  vervangen van asbestdaken.

Is asbest gevaarlijk?

Het is belangrijk dat u asbest in uw woning niet beschadigt. De gevaarlijke asbestvezels komen alleen vrij als het materiaal wordt beschadigd, bewerkt of gebroken. Wanneer asbest onbeschadigd is en in hechtgebonden staat is verwerkt, komen er geen vezels vrij en loopt u geen risico. U mag asbest niet verwijderen, wegbreken, doorboren, doorzagen, etc. Als u dat doet, komen er vezels vrij die ingeademd kunnen worden. Dit brengt uw gezondheid in gevaar en u overtreedt de wet.

Heeft u vragen of opmerkingen over asbest?

Bel dan gerust met onze afdeling Vastgoedbeheer via (040) 208 38 38. 

Bekijk ook dit informatieve filmpje van Het Klokhuis over asbest

Filmpje van Het Klokhuis over asbest

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten