Vocht en schimmel voorkomen
Vocht en schimmel in je woning
Vocht en schimmel gaan vaak hand in hand. Schimmel groeit namelijk graag in een koele en vochtige omgeving. Is je woning dus te vochtig en doe je er niets aan, dan komt schimmel om de hoek kijken. En dat wil je niet. De zwarte vlekjes zien er niet mooi uit. Daarnaast kan schimmel schadelijk zijn voor je gezondheid, dus daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig kan je zelf veel doen om schimmel te voorkomen.
De GGD heeft een infokaart gemaakt met daarop goede tips.
Hoe merk ik dat mijn woning te vochtig is?
Voelt de lucht binnen benauwend of drukkend aan? Of staat er condens op de ramen? Grote kans dat de lucht binnen dan te vochtig is.
Heeft elke woning vocht?
Ja, in elke woning is vocht aanwezig. Simpelweg omdat we erin leven: we ademen, douchen, koken, wassen, hebben huisdieren... En als het vocht niet weg kan, ontstaat er schimmel. Vocht kan alleen maar weg door voldoende ventilatie in je huis. Ventilatie is dus erg belangrijk om de lucht te verversen. Op die manier kan vochtige lucht namelijk naar buiten en komt er drogere lucht weer naar binnen. Én een droog huis warmt sneller op en is beter voor je gezondheid!
Veelvoorkomende oorzaken van vocht in je woning
- Niet (goed) ventileren: dit kan je zelf oplossen.
- Lekkage: neem contact op met Woningbelang.
- Niet (goed) functionerende mechanische ventilatie: neem contact op met Woningbelang.
- Optrekkend grondwater: dat is veelal tijdelijk (maar niet minder vervelend), als het veel heeft geregend. Heb geduld. Zolang er water in de kelder staat, kan je niets doen.
Vocht- en schimmelproblemen voorkomen
Een vochtprobleem in je woning kan je in de meeste gevallen zelf voorkomen. Het is belangrijk dat je de vertrekken in je huis goed verwarmt en op de juiste wijze ventileert.
Schimmel verwijderen
Heb je toch schimmel? Dan moet je deze rigoureus aanpakken! Schimmel gaat namelijk niet vanzelf weg en moet je daarom goed schoonmaken. Doe dit meteen zodra de schimmel zichtbaar wordt. Hoe langer je namelijk wacht, hoe moeilijker het is om schimmel weg te halen.
- Schimmel op gladde oppervlakken: kan je verwijderen met soda, opgelost in heet water. Gebruik een doek (geen borstel), om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt.
LET OP: verwijder schimmel nooit droog met een doek of borstel. Daardoor verspreidt de schimmel in de lucht die je vervolgens inademt.
- Schimmel op ruwe oppervlakken: bij ruwe oppervlakken dringen de schimmeldraden in het materiaal. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij hout, kit, gips en pleisterwerk. De schimmel verdwijnt alleen als je alle beschimmelde delen van het materiaal weghaalt.
- Schilderen: je kunt alleen over een schimmelvlek heen schilderen als je de schimmel eerst verwijdert. Anders blijft de schimmel zich uitbreiden.
LET OP: je bent zelf verantwoordelijk voor het schilderen aan de binnenkant van de woning.
BELANGRIJK: Pak eerst de oorzaak aan. Natuurlijk wil je dat de schimmel na het schoonmaken wegblijft. Maar dat gebeurt alleen als de oorzaak van het vochtprobleem is opgelost. Anders komt de schimmel helaas vanzelf weer terug.
Hulp nodig?
Heb je alles al geprobeerd en helpen deze tips niet om vocht en schimmel uit je woning te houden? Misschien is er dan meer aan de hand. Neem contact met ons op via ons contactformulier. Dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen om vocht en schimmel tegen te gaan.
terug |