Rattenbestrijding

Ratten in uw woonomgeving

Heeft u last van ratten in of om uw huis? Dat is ontzettend vervelend. Bovendien kunnen ratten schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ze kunnen bepaalde ziektes overbrengen op mensen en (huis)dieren. Ook kunnen ze vlooien, mijten en teken bij zich dragen en acute allergische reacties veroorzaken. Ratten vermenigvuldigen zich snel, waardoor ook de overlast snel erger kan worden.

Wat kunt u doen om ratten te voorkomen en bestrijden?

Er is geen kant-en-klare oplossing waardoor ratten meteen verdwijnen. Ratten maken hun nesten waar de omstandigheden ideaal zijn. Bijvoorbeeld als er voedsel is waar ze bij kunnen. Of als er rommel of vuilnis ligt waar ze een schuilplaats in kunnen maken. Heeft u last van ratten in uw huis of tuin? Dan bent u er zelf verantwoordelijk voor om dit op te lossen en de ratten te bestrijden.

Wat kunt u zelf doen om ratten te voorkomen?
Ratten zijn dol op hoeken en gaten en een rommelige omgeving waarin ze zich kunnen verschuilen en nesten kunnen bouwen. Dus:

 • Ratten komen op voedsel af. Laat geen etensresten slingeren waar ratten bij kunnen, zowel binnen als buiten.
 • Geef huisdieren eten in speciale bakken waar ratten niet bij kunnen. Zorg ervoor dat er geen etensresten van huisdieren buiten blijven liggen. Bewaar voer voor uw huisdieren in een afgesloten bus of blik zodat ratten er niet bij kunnen.
 • Zorg dat ratten uw woning niet kunnen binnendringen. Dicht ventilatieopeningen in spouwmuren af met roosters of gaas en sluit honden- of kattenluikjes af.
 • Ruim rommelplekken rondom uw woning op zodat ratten zo weinig mogelijk plekken hebben waar ze een nest kunnen maken. Zorg voor een opgeruimde tuin, verwijder onnodige hokken, losliggende spullen en onkruid.
 • Ben terughoudend met het voeren van tuinvogels, dit trekt ook ratten aan. Gebruik voederplankjes voor vogels alleen bij (strenge) vorst.
 • Ruim afval op en laat nooit volle vuilniszakken buiten staan.


Wat kunt u zelf doen om ratten te bestrijden?

 • U kunt vallen plaatsen en/of gif strooien.
 • Vraag een gespecialiseerd bedrijf om advies en geef het eventueel opdracht voor de bestrijding (op uw eigen kosten).


Wat doet Gemeente Valkenswaard om ratten te voorkomen en bestrijden?

Signaleert u ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch een rat? Meld dit dan bij de gemeente. Daarbij is het handig om eerst even contact te zoeken met uw buren. Mogelijk hebben zij ook overlast. U kunt dan gezamenlijk een melding doen. Dat kan via het klantcontactcentrum van de gemeente (KCC), telefoonnummer (040) 208 34 44. Melden via de website van de gemeente kan ook. De gemeente registreert alle meldingen over ratten en houdt een vinger aan de pols. Als blijkt dat de bron in het openbaar gebied ligt, zorgt de gemeente voor de bestrijding. Ligt de bron in uw huis of tuin, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de ratten. De gemeente kan eventueel wel advies geven voor bestrijding of verwijst door naar gespecialiseerde bedrijven.

Hoe herkent u de aanwezigheid van ratten?

Ratten zijn nachtdieren en verstoppen zich meestal voor mensen. Ratten in en om uw huis kunt u onder andere herkennen aan:

 • Geluiden: drassende geluiden in muren of onder vloeren als er ratten rondscharrelen.
 • Uitwerpselen: ratten laten donkere, langwerpige uitwerpselen achter met een lengte van 10 tot 14 millimeter.
 • Kenmerkende geur: ratten laten een naar ammonia en muskus ruikende geur achter.
 • Schade: rattentanden groeien voortdurend en om ze kort te houden knagen ratten aan hout en plastic.
 • Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken door aan elektrische snoeren te knagen.
 • Opengescheurde voedselverpakkingen: ratten scheuren voedselverpakkingen open en laten mogelijk knaagschade achter.
 • Nesten: ratten bouwen nesten in warme, beschutte plaatsen en gebruiken daarvoor versnipperd materiaal van bijv. kranten of stof.
 • Holen: in tuinen graven ratten holen, vooral in composthopen of onder schuren. Ze bouwen ook nesten onder tuinplanken.


Meer informatie
Bij de gemeente kunt u (via het KCC, telefoonnummer (040) 208 34 44) terecht voor meer informatie over ratten en over bedrijven die zich bezighouden met de bestrijding ervan.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten