Huisvesting vluchtelingen

Veel gestelde vragen over het huisvesten van vluchtelingen in Valkenswaard en Bergeijk

Wie is verantwoordelijk voor de huisvesting van vluchtelingen?
Het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning is een taak van de gemeenten, dat staat in de Huisvestingswet. Het Rijk bepaalt hoeveel vluchtelingen een gemeente moet huisvesten. De Provincie houdt daar toezicht op. Gemeentes moeten een statushouder met verblijfsvergunning huisvesten, weigeren is niet toegestaan. Maar de gemeente heeft zelf geen huizen. Daarom hebben ze de woningcorporaties nodig om hen te helpen bij het huisvesten van vluchtelingen. Woningbelang en de gemeentes maken hierover prestatieafspraken met elkaar.

Waarom krijgen vluchtelingen met een verblijfsvergunning voorrang?
Langdurig verblijf in een AZC is voor niets of niemand goed. De inburgering loopt vertraging op. Voor mogelijke nieuwe vluchtelingen is geen plek en het uitbreiden van opvangfaciliteiten is moeilijk en duur. Daarom heeft de regering vluchtelingen met een verblijfsvergunning aangewezen als een groep met voorrang. Vluchtelingen hebben niets meer en hebben geen sociaal netwerk. Dat maakt zelfstandig zoeken en vinden van huisvesting erg moeilijk.

Het is niet eerlijk. We moeten al zo lang wachten op een woning en vluchtelingen krijgen voorrang waardoor we nog langer moeten wachten. Waarom weigert Woningbelang niet gewoon om vluchtelingen een woning te geven?
We begrijpen dat u dat heel vervelend vindt. Het is inderdaad niet fijn om lang te moeten wachten als u wilt verhuizen. Maar de situatie is dat het aantal mensen dat hun land moet ontvluchten omdat ze hun leven niet zeker zijn, groeit. Woningbelang neemt haar verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het huisvesten van deze mensen. Dat hoort ook bij ons werk. Het is verschrikkelijk om huis en haard achter te moeten laten omdat je moet vrezen voor je leven en dat van je gezin. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. Maar natuurlijk heeft het tekort aan woningen ook continu onze aandacht. En het is ons streven om alle woningzoekenden binnen een acceptabele termijn aan een passende woning te helpen. Daar werken we hard aan. Door bijvoorbeeld nog steeds te blijven bouwen. Maar wij zijn afhankelijk van de situatie en een snelle oplossing is helaas niet voorhanden.

Hoe wordt bepaald waar vluchtelingen komen te wonen?
Woningbelang maakt prestatieafspraken met de gemeente. Daarin staat dat wij de gemeente helpen bij het huisvesten van statushouders, oftewel vluchtelingen/statushouders die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Samen met de gemeentes kijken we welke woningen beschikbaar en passend zijn voor de aanvragen die er liggen. We proberen statushouders verspreid over de wijken te huisvesten, in een woning die passend is. Zo krijgen deze mensen een kans om een veilig bestaan op te bouwen en deel te nemen aan onze samenleving.

Kan ik bezwaar maken?
Het is niet mogelijk om bezwaar te maken tegen wie er naast u of in de buurt komt wonen. Woningbelang kijkt samen met de gemeente welke woningen beschikbaar en passend zijn voor de aanvragen die er liggen. En we proberen te spreiden over de wijken. Zo willen we deze mensen een kans geven op een veilig bestaan en deelname aan onze samenleving.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten